Pasieka Miodowy Zakątek - Katarzyna i Łukasz Wisowscy, Tel. Katarzyna: 516 665 606, Łukasz: 514 396 269
Pyłek kwiatowy jest produkowany przez rośliny, w szczególności kwiaty. Jest zbierany przez pszczoły i częściowo mieszany z nektarem oraz miodem i zanoszony do ula. W ten sposób powstaje w formie obnóży pyłek pszczeli.
Pyłek pszczeli jest bogaty w dużą dawkę łatwo przyswajalnego żelaza, dlatego wskazany jest przy niedokrwistości. Składniki odżywcze znajdujące się w pyłku pszczelim świetnie regulują proces metaboliczny, ponadto zwiększa ona apetyt u dzieci. Zaobserwowano również, iż przyjmowanie pyłku pszczelego podczas przeziębienia pozwala na znacznie szybszy powrót do zdrowia.
Pyłek można również stosować zewnętrznie, dzięki temu uzyskamy zdrowszą, ładniejszą i młodszą skórę. Pomaga przy depresji, działa uspokajająco, antydepresyjnie.
Pyłek pszczeli jest zalecany przy wszelkich stanach zapalnych wątroby. Wykazuje działanie detoksykacyjne – poprawia pracę wątroby, ułatwia wydalanie toksyn . Obniża poziom lipidów trój glicerydów i cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Wspomaga leczenie nadciśnienia. Pyłek łagodzi objawy alergii o różnym podłożu, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.