Pasieka Miodowy Zakątek - Produkcja i sprzedaż miodów

Pasieka Miodowy Zakątek - Katarzyna i Łukasz Wisowscy, Tel. Katarzyna: 516 665 606, Łukasz: 514 396 269

Miód spadziowy ze spadzi iglastej pochodzi przeważnie z igieł i gałęzi jodły oraz świerku. Jego barwa przechodzi od ciemnej zieleni,przez brąz aż po kolor czarny. W smaku ten rodzaj miodu jest słodki, sporadycznie może wykazywać posmak gorzkawy lub kwaśny. Aczkolwiek w miodzie spadziowym daje się odczuć charakterystyczną woń żywicy oraz igliwia. Aromat ten jest na stałe wpisany w konsystencję miodu. Wynika to z faktu, iż pszczoły zbierają spadź tylko w najmniej zanieczyszczonych przez człowieka lasach.

Miód spadziowy

Czym jest spadź? To inaczej sok roślinny pobrany przez owady nawiedzające liście, gałęzie i igły drzew. Pochodzi przeważnie z igieł i gałęzi jodły oraz świerku. Zostaje on przez nie przetworzony, a następnie wydalony w płynnej formie o słodkim posmaku.

Stosować go można w walce z następującymi schorzeniami i zaburzeniami organizmu: chorobami dróg oddechowych, reumatyzmem, schorzeniami nerek i układu krążenia, chorobami serca, przewodu pokarmowego, oraz w nerwicach. Spożywanie tego miodu zalecane jest także anemikom oraz osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia. W przeciwieństwie do miodów o pochodzeniu nektarowym, miód ze spadzi iglastej cechuje się wysoką zawartością antybiotyczną - oznacza to, że jest on niejako naturalnym antybiotykiem, mającym zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zamknij